miércoles, 10 de septiembre de 2014

Bacallà a la vizcaína





















Esta recepta me la va ensenyar a fer el "aitona" de una casa on treballava cuidant als nens fa molt de temps.
El aitá com el cridaven els nens era vasco vasco, però vasco i portava els "pimientos choriceros" de Gernika i les cebes també les portava de allà, eren de color roig i eren dolces.
Jo en aquell temps era molt joveneta però ja m'agradava fixar-me con cuinaven els altres, i el abuelo me va ensenyar, jo la vaig apuntar, la he fet algunes vegades però llavors no tenia el blog.
Jo no en tinc cebes de color roig i dubto que els pimentons siguin de Gernika, si el aitá aixeques lo cap diria.... baina neska hau? per a ell si els xoriceros no eren de Gernika i les cebes de color roig no era vizcaína.

Ingredients:
4 talls de bacallà del llom.
5 pimentons xoriceros.
3 cebes grosses.
1 all porro.
2 dents d'all.
1 punta de pernil salat.
3/4 de litro de fondo de peix
1 copa de vi blanc (si es txakoli millor)
3 o 4 llesques de pa dur.

Preparació:
És una preparació llarga. però no difícil, comencem tallant la ceba a juliana i la posem a una olla en el cul tapat d'oli, no en posem molt per que si no ens quedarà la salsa oliosa i no ho volem això.
Posem també els dos all sense pelar i xafats i el porro tallat també a juliana, posem també la punta de pernil. No posarem gens de sal fins al final.
Deixaren coure la ceba a foc lent durant al menys un hora, ha de quedar com una melmelada, no descuiden l'olla  i anem remenant contínuament.























Els pebrots xoriçeros, els rentarem els llevarem la tija i les llavors els posem amb aigua gelada i ho portem a ebullició, esa aigua la llencem i en posem un altra de nova deixant-los a remulla fins que s'he hidraten, una vegada hidratats treien la carn en la punta de un ganivet i la reserven.
Quant la ceba esta i pareix una melmelada, posen el pa, mullem amb la copa de vi blanc i deixem que el alcohol s'esbafi, ara posem els xoriçeros i ho deixem uns minuts per que es faci tot junt un momentet.
























Ja podem posar el fondo de peix i ho deixarem coure uns 20 minuts parant compte que no se'n agarri al fons, per que ha de reduir.
Una vegada fet passem la salsa  per un passapuré, si utilitzem una batedora es quedarà de color taronja i ho volem roig, després ho passem per un xino, per a que quedi ben fi.
Ho posem al foc un altra vegada per a quedi mes concentrat, ara el provem de sal i la rectifiquem.
Ara ja podem posar els talls de bacallà amb la pell cara a munt i ho deixem coure a foc baix uns pocs minuts, amb el calor de la salsa es quedarà al punt.
Preparat be de pa!!!!!


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis